Organisatieontwikkeling

Binnen onze dienst “Organisatieontwikkeling” richten we ons (naast de menselijke focus) ook op de middelen en de methode. Pas als deze 3 gebieden in balans zijn, spreken we wat ons betreft van een effectieve organisatie.

Onze aanpak is verdeeld in 3 fasen:

  • Quick scan
  • Rapportage
  • Coaching on the job

Na de analyse fase komen we met concrete verbeter-voorstellen en helpen deze te implementeren in de dagelijkse taakuitvoering.

1. Quick scan

Wij geloven dat organisatie-ontwikkeling start met (in)zicht in en op het hier en nu. Door eerst te analyseren krijgen we zicht op de huidige situatie. Vervolgens kijken we naar het gewenste (eind)resultaat en de discrepantie tussen beide. We bepalen vervolgens samen de ontwikkel-route.

We analyseren in de quick scan o.a. cultuur, leiderschapsstijl, verantwoordelijkheidsgebieden, processes, werkwijzen, communicatie- en overlegstructuren en de aanwezige systemen.

Dit doen we doelgericht, effectief maar vooral zonder poespas.

2. RApportage

We koppelen onze bevindingen en aanbevelingen graag terug in een visuele weergave. Geen dikke rapporten maar een helder visueel overzicht. Dit kan een tekening zijn of bijvoorbeeld een ontwikkelroutekaart. Zie de voorbeelden hieronder (klik op de foto om deze te vergroten):

Klik op de foto om deze te vergroten

Klik op de foto om deze te vergroten

3. coaching on the job

In de 3e fase gaan we samen de ontwikkelroute vorm geven. Onze coaches doen dat door “coaching on the job”. We gaan dus “de vloer op” om dat wat nodig is ook echt naar het daadwerkelijke werkveld te brengen.

Onze coaches lopen mee met operators, leidinggevenden en sleutelfunctionarissen en coachen gericht en real time op de besproken ontwikkelroute. We hanteren hierbij een integrale aanpak. Zo helpen we bijvoorbeeld teamleiders met het opzetten van een betere ploegenoverdracht, zorgen we voor een betere connectie tussen technische dienst en de operatie en schuiven we aan bij het management/directie team om de verantwoordelijkheidsgebieden meer helder te schetsen en zo het micro-management te verdrijven uit deze leiderschapslaag.

Coaching on the job is meestal een intensief traject waarbij onze coaches vaak meerdere dagdelen per week op locatie aan het werk zijn.